תכנון תאורת המטבח, צריך לקחת בחשבון את ריהוט/מתקני המטבח והפעילות הנערכת בחלל: הכנת וחיתוך מזון דורשים תאורה בהירה. המצאות דלפק/פינת אכילה, מצריך שימוש בתאורה מתאימה. בחירת סוג התאורה מתייחסת, גם לחומרים והמרקם - ל מתקני המטבח.
דלפק חיתוך המזון והכיור, הם המקומות הזקוקים ביותר לתאורה. מיקומם על אי מטבח, יזכה אותם בחלק מתאורת התקרה. אם פעולות אלו מתבצעות מתחת לארון המטבח העליון, רצוי להציב שם מתקן תאורה. תאורת ניאון על הקיר מתחת לארון העליון, או מתקן תאורת ניאון הדבוק לארון המטבח עצמו, היא אחד הפתרונות הפונקציונאליים והזולים ביותר. הוא אינו בולט לעין, אפשר להשאיר אותו דולק (צריכת אנרגיה נמוכה) בתור תאורה לא ישירה, או אפילו תאורת לילה. הבעיה עם פתרון תאורה זה, טמונה בסוגי המשטחים המבריקים, שהפכו פופולאריים בשנים האחרונות. משטחי גרניט מלוטשים ויותר מכך משטחי נירוסטה, הפכו למחזירי-אור מסנוורים המקשים על הפעילות וצמצמו את השימוש בתאורה בהירה. שימוש בנורות לד (led), או אביזרי תאורה בעלי זכוכית לבנה (לא שקופה), פתרו חלק מן הבעיה.
בעלי בתים, הנוהגים להשאיר את התאורה פועלת כל הלילה, מסיבות שונות, מעדיפים להשתמש בתאורת קסנון (xenon ), בשל צריכת האנרגיה הנמוכה.